Jenis Jenis Puyuh
Penelur
A) Conturnix Japanica asal Jepun Pengeluaran / tahun 250-280biji
B) Japanese Seatke asal USA Pengeluaran/ tahun 240-260biji
C) Cari Strain asal India Pengeluaran / tahun 250-270biji
D) Japanese Taiwan asal Kacukan Jepun Taiwan Pengeluaran /tahun
220-250biji
E) Kacukan Tempatan Pengeluaran/ tahun 220-250biji
Persiapan Prasarana
Reban dan sangkar telah dicuci bersih tikus
sudah dihapuskan dan gunakan penghapusan hama dan disinfectan. Pilih perindukan
atas lantai atau dalam sangkar. Pilihan perindukan atas lantai atau dalam
sangkar. Peralatan telah dicuci bersih, Letrik dan air dalam keadaan baik
Biosekuriti di tahap terbaik dari segi kemampuan.


Pemindahan Ke Sangkar
Penelur
Setelah saiz (badan) puyuh bersesuaian dengan sangkar
penelur (supaya tidak lepas).Selepas asingkan (sexing) puyuh betina dipelihara
tidak melebihiumur 35 hari, sebelum dipindahkan ke sangkar penelur.Berikan
peluang sekurang-kurang 1 minggu untuk menyesuaikan diri dengan sangkar
penelur.Pemberian minuman anti stress bagi mengurangkan tekanan
Sangkar
Penelur
Jenis Sangkar telur. Upah / buat sendiri
menggunakan kayu + Jaring BRC, Sangkar jenis galvanised tetapi agak mahal
sedikit. Susunan bertingkat menegak keatas (pangsa). Susunan bentuk A. Lantai
menurun curam sedikit ke hadapan bagi telur bergolek. Bekas makanan diluar
Sumberair automatik (nipple ) atau palung air di luar.
Prestasi Puyuh
penelur
Keperluan makanan sehingga umur 5 minggu
sebanyak 410 gram sehari.. Umur 5-57 minggu sebanyak 9600gram sehari.. Berat
badan mestilah mencapai umur 5 minggu ialah 125gram dan 57 minggu mestilah
mencapai 174gram. Kadar kematian 5 hari pertama dalam lingkungan 1.07% dan
Minggu kedua hingga 57 minggu 1.58% minggu.
.jpg)
Prestasi puyuh penelur IKTA
Pengeluaran umur mula bertelur pada 40-42 hari. Umur Puncak pengeluaran 13 minggu Puncak pengeluaran 94%. Pengeluaran seekor /52 minggu ialah 260biji telur. Kadar penukaran makanan adalah seperti berikut makanan /biji telur=347gram (Makanan /kg telur- 2.77kg makanan/ kilogram telur)

Pengurusan Telur
Sifat telur normal iaitu warna kelabu
kekuningan bertompok hitam-cokelat. cengkerang nipis mudah retak /pecah.Sifat
telur tidak normal ialah warna biruatau warna lain atau tanpa tompok, bentuk
herot, cengkerang tidak terbentuk dengan baik ( lembik) telur jumbo-2 kunng
telur.
Telur lembik dan herot sebab kurang kalsium,
vitamin D, ada jangkitan penyakit. Penyelesaian makanan bermutu dan kawalan
penyakit. Kurang pengeluaran telur, Zat makanan tidak mencukupi kalsium vitamin
dan protien (puyuh gemuk sangat) Puyuh sudah tua penyakit sampar &
bronchitis.
Kutip telur sebaiknya 2 kali sehari (75% puyuh
bertelur diantara jam 3 hingga 6 petang). Penyimpanan telur sebaiknya tidak
melebihi seminggu & simpan tempat berhawa sejuk dan lembap. Dulang telur
puyuh susunan dengan bahagian runcing di bawah.
.jpg)
Pengurusan
Cahaya
Cahaya matahari tenaga ultra violet (UV) merangsangkan penghasilan
vitamin D untuk tujuan kesihatan tulang dan pembentukan cengkerang telur yang
normal. Cahaya lampu panjang ada tenaga ultra violet. Cahaya mentol Balb tidak
ada tenaga ultra violet. Sudah ada cukup vitamin D dalam makanan komersil tidak
perlu UV cuma perlu cahaya bagi rangsang hormon badan. Pengaruh cahaya (bilangan
jam yang mencukupi setiap hari) semasa peringkat bertelur. Penghasilan hormon
yang optima supaya pengeluaran telur berada di tahap yang paling mampu
dikeluarkan oleh puyuh.pengurusan (bilangan jam cahaya) bermula dari umur sehari
hingga tamat tempoh pelihara.
A) 2 minggu pertama 24jam cahaya/ hari.
B) Minggu ke 3 berikan 13 jam cahaya terang (11jam cahaya malap)
C) Minggu ke 5 berikan 15 cahaya terang ( nilai kritikal bagi rangsangan peralatan / organ telur puyuh)
D) Minggu ke 6 hingga tamat- 16 hingga 17jam cahaya terang.
Pengurusan
Penternakan
Peringkat Pembesaran
Pengurusan Alam
Sekitar
Pengurusan Bahan
Buangan Ladang
Penyimpanan
Rekod
Menyimpan, menganalisa dan menggunakan rekod adalah penting untuk menentukan kejayaan penternakan puyuh penelur. Perlu diadakan dokumentasi yang teratur akan perancangan kemasukan/penyingkiran, peraturan pengurusan dan perkara-perkara lain. Rekod pengeluaran telur disimpan dan dibanding dengan piawaian pembekal keatas prestasi puyuh tersebut. Segala masalah perlu diselesaikan dengan secepat mungkin bagi mengelakkan kerugian.
A) 2 minggu pertama 24jam cahaya/ hari.
B) Minggu ke 3 berikan 13 jam cahaya terang (11jam cahaya malap)
C) Minggu ke 5 berikan 15 cahaya terang ( nilai kritikal bagi rangsangan peralatan / organ telur puyuh)
D) Minggu ke 6 hingga tamat- 16 hingga 17jam cahaya terang.

Sistem
Pengurusan
Sistem pemeliharaan diatas lantai sampah sarap
sekali gus masuk sekali gus keluar adalah disyorkan. Dengan sistem ini satu
peringkat umur puyuh berada didalam satu bangsal. Dengan sistem ini pengurusan
adalah lebih sempurna dengan kawalan penyakit yang baik. Sistem pemeliharaan
menggunakan kotak kayu khas biasa digunakan oleh penternak tempatan. Anak puyuh
diinduk didalam kotak perindukan dan kemudiannya dipindahkan ke kotak pembesaran
yang biasanya bertingkat.
Peringkat
Perindukan
Jika menjalankan sistem pemeliharaan diatas
lantai sampah sarap sekali gus masuk sekali gus keluar adalah disyorkan. Dengan
sistem ini satu peringkat umur puyuh berada didalam satu bangsal. Dengan sistem
ini pengurusan adalah lebih sempurna dengan kawalan penyakit yang baik.
Dalam sistem pemeliharaan diatas sampah sarap,
anak puyuh dari umur 1 hingga 10 - 14 hari dipelihara dalam sistem kepungan
menggunakan kadboard serta hoover ( alat pemanas ). Sebanyak 1000-1200 ekor anak
puyuh penelur boleh ditempatkan dalam satu kepongan. Luas kawasan semasa
perindukan adalah 30 sentimeter persegi/ekor hingga umur 10 hari bilamana
kepongan akan dibuka dan anak puyuh dibesarkan diseluruh bangsal. Gas hoover
yang digunakan digantung ditengah kepongan setinggi 91 sentimeter. Pemberian
haba perlu dikawal mengikut kepanasan semasa. Sekeliling bangsal ditutup dengan
bidai bagi mengelakkan kemasukan udara sejuk dari luar tanpa kawalan. Bekas
minuman 8 liter untuk 200 ekor anak puyuh ditempatkan di dalam bulatan selama
masa perindukan.. Dulang makanan berukuran 30.5 x 30.5 x 2.52 sentimeter
digunakan untuk 200 ekor anak puyuh semasa perindukan. Sampah sarap adalah dari
jenis ketaman kayu setebal 8 sentimeter digunakan. Makanan dan minuman diberi
tanpa had.
Bagi pemeliharaan menggunakan kotak khas
tentukan penempatan anak puyuh tidak bersesak. Kadar kematian yang tinggi sering
berlaku semasa perindukan disebabkan kesesakan dan kesejukan. Gunakan keluasan
lantai 167 sentimeter persegi untuk sekor puyuh sehingga berumur 5 minggu. Anak
puyuh diindukkan didalamnya selama 10 - 14 hari. Lantai kotak hendaklah dialas
dengan kertas kuat atau jenis 'corrugated paper'. Ini adalah bagi mengelakkan
anak puyuh jatuh ke tanah. Kotak kayu ditutup dengan plastik atau guni untuk
menahan haba didalamnya. Pemberian haba adalah dari lampu pijar 100 watt yang
digantung ditengah petak kotak tersebut. Setiap petak berukuran 1 meter persegi
boleh memuatkan sehingga 100 ekor anak puyuh. Bangsal hendaklah ditutup semasa
perindukan dengan 'polyethelene sheets'.

Didalam sistem pemeliharaan diatas sampah
sarap, kepongan akan dibuka selepas anak puyuh berumur 10-14 hari dimana anak
puyuh akan berada sepenuhnya didalam satu bangsal sehingga dijual. Selepas
perindukan bekas minuman otomatik digunakan untuk menampong 200 ekor puyuh
setiap satu dan bekas makanan gantung digunakan untuk 100 ekor puyuh setiap
satu. Makanan perlu diberikan sentiasa tanpa had untuk menentukan pembesaran
yang cepat. Tentukan air yang bersih diberikan. Elakan dari gangguan luar semasa
pembesaran puyuh ini. Masa tamat pemeliharaan adalah apabila umur puyuh mencapai
35 hari. Puyuh akan ditangkap dan dihantar ke bangsal pengeluaran. Puyuh
mencapai umur kematangan seksual ( mengeluarkan telur ) pada umur 42
hari.

Bagi sistem pemeliharaan didalam kotak kayu khas, selesai sahaja tempoh perindukan, plastik penutup atau guni hendaklah dibuka. Begitu juga dengan kepongan di bangsal. Kertas alas hendaklah dibuang dan puyuh dibesarkan diatasnya. Bekas minuman masih digunakan dan ditempatkan didalam kotak manakala palung makanan hendaklah digunakan untuk pemberian makanan. Palung makanan hendaklah digantung disebelah luar kotak untuk kemudahan pemberian makanan. Satu petak seluas 1 meter persegi boleh membesarkan sehingga 50 ekor puyuh penelur. Kebanyakan penternak menggunakan kotak kayu bertingkat untuk tujuan pembesaran. Gambarajah 2 menunjukkan contoh kotak pembesaran. Puyuh akan dibesarkan didalam kotak ini sehingga berumur 35 hari. Palung minuman dan makanan digantung diluar kotak. Bilangan puyuh yang boleh ditempatkan didalam satu ketak atau tingkat bergantung kepada ukuran kotak.
Bagi sistem pemeliharaan didalam kotak kayu khas, selesai sahaja tempoh perindukan, plastik penutup atau guni hendaklah dibuka. Begitu juga dengan kepongan di bangsal. Kertas alas hendaklah dibuang dan puyuh dibesarkan diatasnya. Bekas minuman masih digunakan dan ditempatkan didalam kotak manakala palung makanan hendaklah digunakan untuk pemberian makanan. Palung makanan hendaklah digantung disebelah luar kotak untuk kemudahan pemberian makanan. Satu petak seluas 1 meter persegi boleh membesarkan sehingga 50 ekor puyuh penelur. Kebanyakan penternak menggunakan kotak kayu bertingkat untuk tujuan pembesaran. Gambarajah 2 menunjukkan contoh kotak pembesaran. Puyuh akan dibesarkan didalam kotak ini sehingga berumur 35 hari. Palung minuman dan makanan digantung diluar kotak. Bilangan puyuh yang boleh ditempatkan didalam satu ketak atau tingkat bergantung kepada ukuran kotak.
Peringkat
Pengeluaran
Setelah tamat tempoh pembesaran, puyuh betina
akan dipilih dan dipindahkan kebangsal pengeluaran. Pada peringkat umur 21 hari
keatas jantina puyuh boleh dikenal mengikut warna bulu didada. Puyuh jantan
dikenali dengan warna coklat ( cinnamon ) dibulu bahgian dada dan leher. Puyuh
betina kelihatan sama seperti jantan kecuali bulu bahgian dada dan leher
berbintik hitam. Puyuh jantan tidak diperlukan dan dijual atau diproses untuk
dijual sebagai puyuh proses.
Puyuh betina akan mula bertelur apabila berumur
42 hari keatas. Telur-telur permulaan adalah bersais kecil. Sais telur membesar
mengikut umur. Masa bertelur adalah disebelah petang. Sebanyak 75 % telur
diperolehi dari waktu 4 - 7 petang dan sebakinya pada waktu malam. Pungutan
telur lebih baik dijalankan semasa malam kerana masih segar. Jika tidak, maka
kutipan boleh diadakan diwaktu pagi. Gunakan bekas khas untuk telur puyuh semasa
pungutan. Jangan gunakan bakul untuk kutipan telur. Telur puyuh mudah retak
tetapi susah untuk pecah. Telur-telur puyuh hendaklah disimpan didalam bilik
dingin dengan kelembapan yang tinggi. Untuk telur yang segar, telur puyuh
hendakalah dijual dengan segera.
Untuk pengeluaran telur yang optimum, puyuh
penelur berkehendakkan 17 jam cahaya setiap hari . Dua belas jam adalah dari
cahaya matahari dan sebakinya dari cahaya tiruan menggunakan lampu kalimantang.
Kadar pengeluaran telur adalah seperti di Lampiran 5. Puyuh diternak selama 40
-50 minggu sebelum disingkirkan dan diganti dengan puyuh penelur baru.
Puyuh-puyuh yang disingkir diproses dan dijual sebagai puyuh proses.
Disepanjang pemeliharaan puyuh penelur,
puyuh-puyuh yang mati perlu dikeluarkan dan dimusnahkan setiap hari. Makanan dan
air diberi setiap hari. Sistem pemberian air menggunakan cawan atau puting (
peralatan ayam ) boleh digunakan untuk pemberian air. Puting atau cawan air
ditempatkan dibelakang sangkar. Pemberian makanan menggunakan palong khas dan
ditempatkan didepan sangkar. Pemberian makanan dan pungutan telur secara
otomatik boleh dilaksanakan. Pembekal peralatan ternakan ayam ada membekalkan
peralatan tersebut.
Pengusaha puyuh penelur dinasihatkan supaya
mematuhi segala peraturan dan undang-undang berkaitan dengan peneternakan puyuh
penelur. Tentukan najis-najis dibangsal pengeluaran sentiasa dibersihi untuk
menggelakan berbau busuk atau pembiakan lalat. Pengurusan najis yang sempurna
dapat merendahkan masalah tersebut. Najis-najis dibegkan kedalam guni dan boleh
dijual sebagai baja.
Kesihatan
Puyuh pada kebiasaannya mempunyai daya
ketahanan terhadap penyakit tetapi ia juga boleh dijangkiti penyakit-penyakit
yang biasa terdapat pada unggas yang lain. Penyakit-penyakit puyuh yang spesifik
adalah seperti Ulcerative Enterititis dan Quail Bronchitis. Kecederaan kerana
sifat pemangsa sejenis, keadaan 'flighty behaviour' dan pergaduhan kerana
perebutan kedudukan sosial merupakan salah satu sebab utama kematian. Pengusaha
adalah dinasihatkan supaya berhubung dengan Jabatan Perkhidmatan Haiwan untuk
mendapatkan makluman dan panduan keatas penyakit puyuh dari masa ke
semasa.

Ladang puyuh penelur perlu mengamalkan
pengurusan yang baik untuk bahan-bahan buangan ladang. Ini adalah penting untuk
mengelakkan masalah bau busuk dan lalat. Bahan buangan yang utama adalah sampah
sarap dari pemeliharaan semasa pembesaran, najis, dan bangkai puyuh.
Sampah sarap digunakan untuk keselesaan puyuh
semasa pemeliharaan dengan mengambil kira keberkesanan menyerap air. Gunakan
sampah sarap yang baru setiap kali pemeliharaan puyuh. Ketaman kayu merupakan
jenis sarap yang biasa digunakan. Ketaman kayu hendaklah dari kayu yang bersih
dan tiada mudarat kepada puyuh. Jangan gunakan ketaman kayu dari kayu yang telah
diawet. Tambah ketaman kayu kedalam bangsal apabila diperlukan. Sarap yang basah
perlu dikeluarkan dan diganti dengan sarap baru. Setelah tamat pemeliharaan
sarap ini hendaklah dimasukkan kedalam guni dan dimusnahkan. Biasanya sarap
jenis ini tidak disukai untuk dijadikan baja kerana berkayu.
Najis dari bangsal pengeluaran hendaklah
sentiasa dikeluarkan. Najis hendaklah dibegkan dan boleh digunakan sebagai baja.
Tentukan penyimpanan yang teratur dan bersih serta kering.
Bangkai puyuh hendaklah dimasukkan kedalam beg
dan dimusnahkan samada dibakar atau ditanam. Peraturan alam sekitar perlu
dipatuhi.
Menyimpan, menganalisa dan menggunakan rekod adalah penting untuk menentukan kejayaan penternakan puyuh penelur. Perlu diadakan dokumentasi yang teratur akan perancangan kemasukan/penyingkiran, peraturan pengurusan dan perkara-perkara lain. Rekod pengeluaran telur disimpan dan dibanding dengan piawaian pembekal keatas prestasi puyuh tersebut. Segala masalah perlu diselesaikan dengan secepat mungkin bagi mengelakkan kerugian.
No comments:
Post a Comment